vlag Nederlands vlag Engels

Nieuws

Schrijf je in voor onze ESM-cursus

Deze cursus is bedoeld om deelnemers een volledig overzicht te geven van alle aspecten die verband houden met het gebruik van de Experience Sampling Methode in de psychopathologie: achtergrond, technieken, vragenlijsten, statistieken en implementatie van studies. De eerstvolgende online cursus is gepland van maandag 28 oktober tot en met vrijdag 1 november 2024 (uitgezonderd woensdag 30 oktober) op de volgende tijdstippen:

Ma 28 oktober 2024: 9.00 tot 13.15 uur
Di 29 oktober 2024: 9.00 tot 13.00 uur
Do 31 oktober 2024: 9.00 tot 13.15 uur
Vr 1 november 2024: 9:00 tot 13.00 uur

In de bijlage kan je ook het programma raadplegen met de specifieke uren.

Schrijf je hier in.

Schrijf je in voor onze

ESM-cursus gegevensanalyse

In onderzoeken waarbij intensieve technieken voor gegevensverzameling worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld ESM en ecologische momentane beoordeling (EMA), worden deelnemers gevraagd om meerdere keren per dag op een vragenlijst te reageren, meestal gedurende meerdere dagen. Dergelijke technieken voor gegevensverzameling leveren een groot aantal herhaalde metingen op met meerdere variabelen per individu. Multilevel (mixed-effects) modellen zijn doorgaans de voorkeursmethode voor de analyse van dergelijke gegevens.

Tijdens deze driedaagse cursus krijg je handvaten om intensieve longitudinale gegevens te analyseren met geschikte mixed-effects modellen. De cursus bestaat uit een mix van lezingen en computeroefeningen. We behandelen niet alleen de theoretische achtergrond, maar bieden ook praktische tools en oefening bij het analyseren van echte ESM-datasets met behulp van één of meer softwarepakketten.

Belgisch-Nederlands expertnetwerk

voor ESM-onderzoek lanceert website

Het Belgisch-Nederlandse netwerk voor ESM-onderzoek in de GGZ lanceerde onlangs de website esm-network.eu. Het netwerk is een samenwerking tussen de KU Leuven, de Universiteit Maastricht, de Open Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen en Tilburg University. De universiteiten werken samen om de kennis over ESM bij onderzoek naar geestelijke gezondheid te vergroten. Tijdens de jaarlijkse besloten bijeenkomst van het netwerk komen experts van de deelnemende universiteiten samen om expertise uit te wisselen, samenwerking te verkennen en vorm te geven, en te werken aan gezamenlijke producten. Op de website worden de gezamenlijke projecten van het netwerk gepresenteerd.